La campanya i els seus objectius

La campanya “El menjar cura!” pretenia millorar el coneixement, el diagnòstic i el tractament de la disfàgia i de les seves complicacions.

La campanya i els seus objectius

La campanya “El menjar cura!” pretenia millorar el coneixement, el diagnòstic i el tractament de la disfàgia i de les seves complicacions.

El principal objectiu va ser impulsar la recerca i posar en practica els resultats
en dos col·lectius greument afectats per la disfàgia:

Infants i joves amb problemes neurològics en diversos graus

Alumnes de l’escola L’Arboç de la Fundació Maresme (infants i joves amb problemes neurològics en diversos graus). En un projecte pioner de diagnòstic de la disfàgia en aquests alumnes, s’ha comprovat que pràcticament tots els nens (90%) tenen disfàgia i alguns no poden menjar per la boca. Cal fer un estudi per implementar el tractament i avaluar els resultats.

Ancians ingressats a l'Hospital
de Mataró

Un estudi pilot a l´Hospital de Mataró ha evidenciat que el 50% d’ancians ingressats pateixen la malaltia i que l’aplicació d’un tractament millora l’estat nutricional i redueix la taxa d’infeccions respiratòries i reingressos, i també incrementa la supervivència i la qualitat de vida dels afectats. Es requereix un estudi aleatoritzat en 500 pacients per evidenciar l’efecte del tractament i transferir-lo a la pràctica clínica.

  • Les persones afectades que no segueixen una dieta adaptada a les seves necessitats poden ennuegar-se i ofegar-se. També empassar involuntàriament pel canal respiratori, motiu pel qual poden desenvolupar infeccions respiratòries.
  • D’altra banda, una alimentació inadequada pot portar a la malnutrició i la deshidratació, el que fa a les persones més fràgils i vulnerables i ocasiona trastorns del creixement. És per això que una adequada alimentació contribueix a la millora del seu benestar i pot evitar altres malalties.
  • El seu tractament consisteix a adaptar la textura del menjar i dels líquids per evitar l’ennuegament. En alguns casos, com les persones que han patit un ictus, la disfàgia es pot revertir mitjançant tècniques de neuro-rehabilitació cerebral no invasiva, un tractament pioner al nostre país i en el qual l’Hospital de Mataró és referent mundial.
  • Amb la finalitat que les persones que pateixen disfàgia s´alimentin correctament, no només han de disposar d´un pla específic per a la seva alimentació (adaptació calòrica i proteica, adaptació de viscositat i adaptació textural), sinó que s´ha d’aconseguir que el menjar sigui atractiu i tingui bon gust. Per això, la campanya té prevista la creació i difusió de vídeo – receptes i la realització de tallers de cuina per fer menús variats i agradables basats en la denominada cuina de mercat que evitin que el malalt perdi les ganes d´alimentar-se.
  • També es vol ensenyar a les famílies dels pacients de la comarca i als professionals de la salut a utilitzar dietes adaptades per millorar la nutrició i la hidratació i evitar que els malalts s´ennueguin.

Gràcies per haver fomentat la recerca sobre la disfàgia